A-vitamiini leidub vabal kujul vaid loomsetes toiduainetes piimas,
võis, munades jms. Rohkesti on seda kalamaksaõlis ja maksas.
Taimsed toiduained sisaldavad aga vaid A-vitamiini provitamiini karotiini,
millest organismis tekib A-vitamiin. A-vitamiini vähesus toidus nõrgendab
organismi vastupanuvõimet nakkustele ja silmade kohanemisvõimet
valguse muutusega (kanapimedus), pidurdab kasvu, langeb kehakaal ja tekivad
häired sek- suaalelus.
Karotiini ööpäevane vajadus sõltub inimese vanusest,
töö ja tegevuse intensiivsusest ning kõigub 35 mg
vahel. Seni arvati, et põhiliseks karotiini allikaks on porgand.
Tõepoolest on porgandis palju karotiini, üksikutel sortidel
isegi kuni 37 mg sajas grammis. Näib, et süües iga päev
ühe keskmise porgandi, saamegi päevase A-vitamiini koguse kätt.
Nii see siiski ei ole. Ratsionaalseks toitumiseks vajab inimene erinevaid
köögivilju, mis sisaldavad peale karotiini teisi, mitte vähem
vajalikke vitamiine, aminohappeid, mineraalsooli, mikroelemente, kergesti
omastatavaid süsivesikuid, orgaanilisi happeid, fütontsiide jt.
aineid.
Peale porgandi sisaldavad karotiini veel paljud köögiviljad ja
maitsetaimed. Järgnevas loetelus on toodud karotiinisisaldus mg-des
100 g tooraines:
petersell 2,519,8
till 2,812,8
koriander 3,810,8
seller 2,010,0
piparrohi 3,29,4
spinat 1,99,0
basiilik 3,08,7
kress-salat 1,88,6
estragon 1,88,0
hapuoblikas 1,38,0
münt 3,97,3
meliss 2,66,9
salat (erinevad liigid) 0,66,0
harilik sibul 2,55,1
rindeline sibul 2,54,9
vesikress 1,54,6
lehtsinep 1,74,6
mangold 1,03,6
Erinevate sibulate ja laukude (küüs-, muru- ja porrulauk) rohelistes
pealsetes on alati karotiini rohkem kui all kasvavates sibulates. Huvitav,
et suure karotiinisisaldusega on sellised lilled nagu krüsanteem ja
pronksleht. Näiteks kasvatatakse Jaapanis neid kahte lille nii ilutaimedena
kui ka köögiviljana.
Kahtlemata on porgand karotiinisisalduselt esikohal, kuid kõik sordid
ei sisalda seda võrdselt. Nii näiteks meil levinud Nantesi
sortides on keskmiselt 17,7 mg karotiini 100 g porgandi kohta, sordil Vitaminnaja
6 on seda 21,7 mg. Ka porgandi erinevates osades on karotiini erinevates
kogustes (vt. joonist). Porgandi ülaosa on alati karotiinirikkam kui
alaosa. Samuti on karotiini kuni 2 korda rohkem koore viljalihas kui südamikus.
Õigesti teevad need perenaised, kes porgandit puhastades neid ei
koori ning isegi ei kraabi, vaid pesevad ja pintsliga puhastavad enne toiduks
tarvitamist.
Olenevalt maksa tegevuse aktiivsusest on karotiini omastamine organismis
üldiselt väike. Seepärast tuleb teada, et organism omastab
karotiini paremini võimalikult peenestatud (riivitud) porgandist.
Karotiin on õlides lahustuv ning seepärast omastab organism
karotiini kuni 70 % paremini,
kui peenestatud porgand on toiduõlis.
Porgandi keetmisega on lugu vastupidine: mida suuremad tükid, seda
vähem karotiini kaotame.
Niisiis, vajaliku A-vitamiini koguse saamiseks peaksime iga päev sööma
vähemalt 100 g karotiinirikkaid köögivilju ja maitsetaimi
või erinevaid köögivilju 400 g.
ANTS NÄÄS